Magánszemélyeknek

Főoldal Magánszemélyeknek

A CO2 egyenérték az a mérőszám, amelyen keresztül az összes üvegházhatású gáz kibocsátásunkat kifejezzük.
Ez a szám alacsonyabb a fejlődő országokban, ahol valószínűleg kevesebb energiát és erőforrást fogyasztanak nálunk, nem járnak autóval, vagy nem fűtenek. Magasabb a fejlett nyugat-európai országokban, vagy az USA-ban, ahol az átlag karbonlábnyom 17 tonna CO2 e/fő.

Ezt a lábnyomot az egyéni fogyasztási szokásaink, táplálkozásunk, életmódunk és rendszerszintű tényezők (mint az adott ország energia-mixe) is befolyásolják. Bizonyos kibocsátások könnyen tetten érhetőek: például autózáskor gázolajat (fosszilis tüzelőanyagot) éget az autó, a repülő kerozint. Köztudott, hogy ezeknek van (káros) kibocsátása. De karbonlábnyomunk akkor is növekszik, ha kevésbé direkt módon “égetjük a kalóriákat”. Azzal is terheljük a környezetet, ha egy új pólót veszünk, mert az anyag előállításához, az alapanyagok szállításához, (a póló legyártásának egész folyamatában) rengeteg energiát használnak fel. A termékek esetében is kimutatható a karbonlábnyom, és fenntartható, környezettudatos fogyasztók egyre inkább kifejezik az alacsony kibocsátású termékek iránti igényüket.

Közös célunk, hogy 2050-re lehetővé tegyük a karbonsemlegességet veletek, nektek.

Kiszámoljuk neked!

A ZeroKarbon csapattal közösen kikalkulálhatod a te egyéni karbonlábnyomodat. Ha elég elkötelezett vagy, közösen létrehozunk veled egy csökkentési tervet.

Csökkentjük veled!

Nekünk fontos, hogy sikerélményed legyen, ezért megpróbálunk hatékony, de reális beavatkozásokat kitűzni. Olyan vállalásokat találunk ki, amik a legnagyobb változást
fogják eredményezni a karbonlábnyomod tekintetében, de nem fogják tönkretenni az életed. Továbbra is ehetsz majd húst! (esetleg nem minden nap)

Semlegesítjük neked!

A karbonlábnyomunknak van egy része, amit nem tudunk kiküszöbölni, mert például nem kapcsolhatjuk le télen a fűtést. Ezt a nem elkerülhető részt viszont negatív karbonlábnyommal rendelkező projektek támogatásával tudjuk ellentételezni, amelyek nem kibocsátják, hanem elnyelik a CO2 -t, mint például a faültetés. Könnyen lehet, hogy 2 fa elültetésével teljesen karbonsemlegesíted az egész éved! Ebben is segítünk! A karbonsemlegesítésre érdemes úgy tekinteni, mint egy utolsó eszköz, és semmiképp sem a fogyasztási szokások változatlanul hagyása mellett kell használni a lelkiismeretünk megnyugtatására.

Jótanácsok témánként

Minél inkább redukálod repülővel megtett km-eid számát, annál nagyobb mértékben csökkented a karbonlábnyomod.

Ha megoldható, hogy valahová autó helyett busszal, vagy busz helyett vonattal menj, akkor ezzel is jelentősen javítod a statisztikát. Amivel biztos nyerő vagy az a gyaloglás, a biciklizés. Ha ezeket használod, legfeljebb kalóriát égetsz, fosszilis energiahordozót biztosan nem!

Két fontos alapszabályt érdemes észben tartani, ha szeretnéd csökkenteni az étkezéseiddel járó karbonkibocsátásod:

1. Az állati eredetű élelmiszerek karbonlábnyoma mindig magasabb, mint a növényi eredetű élelmiszereké (legmagasabb a marha és bárányhús előállítása)

2. Az otthoni és az éttermi étkezés közül biztos, hogy az otthoni étkezésnek lesz kisebb a karbonlábnyoma, ezért ha spórolnál, inkább főzz otthon.

A szabadidődben úgy spórolhatsz a kibocsátásokkal, hogy óceánjáró hajó helyett egy belföldi helyszínt tűzöl ki utazási desztinációként.

Autó helyett vonattal utazol. Egy bicikli-, vagy gyalogtúra biztosan a lehető legkisebb kibocsátással jár. 

Vásárlás (shoppingolás) helyett mélyedj el egy kiállítás képeiben, látogass el egy galériába, olvass könyvet, vagy találkozz a barátaiddal.

A termékek gyártása és elfogyasztása is lefordítható széndioxid kibocsátásra. Gondoljunk a kölcsönzési, bérlési lehetőségekre, mielőtt olyan dolgokat vásárolnánk, amikre csak ritkán lesz szükségünk. Ha több eszközt, vagy gépet vásárolnánk, esetleg összeállhatunk szomszédokkal, és megbeszélhetjük, hogy ki mit vesz meg, aztán kölcsönadhatjuk egymásnak, így a gép jobban ki lesz használva. Az ilyen összefogások az emberi kapcsolatokat is erősíthetik, és csökkentik az eszközök számát, amik miatt aggódnunk kell.

Magyarországon a lakóépületek fűtése teszi ki az összes energiafogyasztás 32%-át, amivel az összes CO2-kibocsátáshoz 36%-kal járul hozzá. Fűtési és hűtési szokásaink változtatásával kisebb lábnyomra válthatunk. Télen a termosztát vagy konvektor lejjebb csavarása mellett bújj meleg pulcsiba. Egyesek a vastag zoknira esküsznek, mivel elterjedt nézet az, hogy alulról könnyebb fázni. Nyáron sem szükséges fagyasztóládát varázsolni otthonunkból. Ha mindenképpen hűteni szeretnénk a levegőt, először próbálkozzunk ventilátorral. A ventilátor a levegő mozgatásával több fokkal képes csökkenteni hőérzetünket. A zöldfal létesítése is kellemesebb, hűvösebb levegőt eredményezhet. Amennyire lehetséges próbáljuk elkerülni a klíma használatát, ami nem csak nagy energiafogyasztó, de a környezeti levegőt is fűti, ezáltal pedig csak súlyosbítja a helyzetet.

A divatipar egy rendkívül szennyező iparág, amely ráadásul dinamikusan fejlődő tendenciát mutat. Az ENSZ szerint ez az iparág felelős a globális szennyvíztermelés 20%, és a hulladék 10%-ért. A gyártásban olyan országok a főszereplők, ahol az ökológiai és a szociális szempontok figyelembevétele sehol sem tart az európai elvárásokhoz képest. És mi a vásárlásainkkal fenntartjuk ezt a rendkívül kizsákmányoló üzleti modellt. Ha már rájöttünk, hogy a kevesebb több, és már nem férnek el a szekrényben a ruhák, akkor érdemes tájékozódni a “slow fashion” és a fenntartható divat témaköreiben. Vagy egyszerűen csak másodkézből vásárolni. Ez mindenképp olcsóbb és környezettudatosabb. Rengeteg értékes információ olvasható a témában Mengyán Eszter blogján.

Vásárlás és ajándékozás

Ajándékozz karbonsemlegesítést, amivel egy havi, vagy egy éves kibocsátást tudsz ellentételezni a megajándékozott számára!

Karbonlábnyom csökkentés

Az emberi tevékenység hatása az ökológiai egyensúlyra mára megkérdőjelezhetetlenné vált. Kutatási eredmények és jelentések százai mutatják be a klímaváltozás jelenségét, a biodiverzitás csökkenését, az ökoszisztéma szolgáltatások degradációját. Az is köztudott, hogy a környezetünk romló állapotához mi egyénileg is hozzájárulunk, és kezd elterjedni a gondolat, hogy felelősséget is vállalhatunk mindezért. A karbonsemlegesség témaköre ezt az egyéni és szervezeti felelősségvállalást teszi lehetővé és elérhetővé, Magyarországon a ZeroKarbon program által. Karbontudatossággal eggyel tovább lépünk szokásainkon, és lehetőségünk nyílik módosítani, változtatni rajtuk. Megtudjuk, hogy életmódunkkal, szokásainkkal milyen módon és milyen mértékben járulunk hozzá a környezet vagy természet megőrzéséhez, esetleg degradálódásához, és milyen új szokások kialakításával élhetünk nagyon egyensúlyban a környezetünkkel.

Offset - Karbonlábnyom semlegesítés

A karbonlábnyom semlegesítés a kompenzáció elvén működik. A semlegesítés első lépéseként kiszámoljuk, vagy megbecsüljük az egyéni, vagy szervezeti (vállalati) karbonlábnyomot, és azt a mennyiséget, amelynek az elkerülését nem tudjuk lehetővé tenni, jóvá tesszük. A jóvátétel során egy olyan projekthez, vagy tevékenységhez járulunk hozzá, amely karbonelnyelőként működik. Az energiahatékonyság növelése, a fosszilis energiahordozók megújulóra cserélése, a biodiverzitás növelése, az ökoszisztéma szolgáltatások helyreállítása mind pozitív hozadékkal járnak. Karbonsemlegesítő projektek a világon mindenütt elérhetőek, és különféle témákra fókuszálnak, legjellemzőbben a fenntartható energiára. A ZeroKarbon program segítségével Magyarországon is elérhetővé válik a karbonlábnyom ellentételezése. Arra törekszünk, hogy offset portfóliónkban minél több témakör szerepeljen, és hogy a karbonsemlegesítés hazánkban (is) megvalósuljon, hogy ezzel is tegyünk a fenntartható jövőért.

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.