Friss hírek, blogbejegyzések

Főoldal Friss hírek, blogbejegyzések

ZeroKarbon Tudástár – Kötelező fenntarthatósági beszámolók

A fenntarthatóság előtérbe kerülésével, az elkövetkező időben fokozatosan bevezetve, a vállalatok számára is kötelező lesz – a pénzügyi beszámolóhoz hasonlóan – évről-évre közzétenni a fenntarthatósággal, klímavédelemmel kapcsolatban tett erőfeszítéseket és kihívásokat.

Az Európai Unióban 2018-ban indult el az ún. NFRD (Non-Financial Reporting Directive / Nem Pénzügyi Beszámolási) Irányelv elfogadásával, hogy bizonyos nagyvállalatoknak vagy egyéb kiemelt gazdasági szereplőnek, jellemzően a banki és biztosítási szektorban, éves jelentést kell készítenie. Ez alapvetően a vállalat erőfeszítéseit tartalmazza a környezetvédelem (az EU ún. Taxonómia rendeletével összhangban), a társadalmi felelősségvállalás, az emberi jogok védelme, az antikorrupció elleni cselekvés és a diverzitás kapcsán. A jelentéseket pdf formátumban publikálja jelenleg közel 12.000 vállalat.

2024-től a jelenlegi beszámolási rendszer módosulni fog (lásd lenti táblázat) és hatálya ki fog terjedni minden olyan szereplőre, akinél legalább két feltétel teljesül az alábbiak közül: 250-főnél magasabb az alkalmazottak létszáma, 40 millió euró feletti éves árbevétel és/vagy 20 millió euró feletti a vállalat vagyona. A tervek szerint ez mintegy 49.000 EU piaci szereplőt fog érinteni. A jelentések tartalmát az NFRD-hez hasonlóan az EU Taxonómia rendeletével összhangban kell majd készíteni (az elsőt 2024-ben, 2023-ra vonatkozóan) az ún. kettős lényegesség koncepció alkalmazásával, azaz elemezni kell a vállalatra ható fenntarthatósági kockázatokat, továbbá a vállalat hatását is a társadalomra és a környezetre. A jelentést a menedzsment jelentés részeként kell majd elkészíteni és elektronikus (XHTML) formában kell majd publikáni, harmadik fél által hitelesített formában. Ez lehetőséget fog biztosítani egy közös, európai adatbázis létrehozására, amiben a gazdasági élet szereplőinek fenntarthatósági cselekedetei és vállalásai könnyen nyomon követhetővé válnak. A jelentés elkészítését speciális szabvány is fogja segíteni, ez 2022 végétől lesz elérhető. A környezetvédelem kapcsán egyebek közt értékelni kell majd az éghajlatváltozásra gyakorolt hatásokat, az erőforrások felhasználásának hatékonyságát, a környezetszennyezést és a biológiai sokféleségre gyakorolt hatásokat. 

A kis- és középvállalatok sem maradnak feladat nélkül, mert egyrészről a beszállítói láncon keresztül ők is szembesülni fognak vele, hogy a szükséges információk előállítása érdekében ezeket az adatokat szolgáltatniuk kell majd, másrészről 2027-től rájuk is kiterjesztik – a CSRD irányelv jelenlegi tervezete alapján – a beszámolási kötelezettséget. Jobb tehát felkészülni és még az önkéntes időszak alatt beépíteni a vállalati folyamatokba a fenntarthatósági jelentés készítését is, amiben kiemelt szerepet kap a karbonlábnyom, azaz az üvegházhatású gázok kibocsátásának leltárja, illetve annak csökkentése, ebben tud hatékony segítséget adni a ZeroKarbon Program.

 

NFRD

CSRD

Non-financial Reporting Dir. 2014/95

Corporate Sustainability Reporting Dir. tervezet

Ki

Nagyvállalatok, >500 fő
– Listázott vállalatok
– Banki és biztosítási cégek

Legalább 2 alábbi feltétel teljesülése esetén:
– >250 fő
– 40M Eur árbevétel
– 20M Eur vagyon

Kis- és Középvállalatok

Mikortól

2018

2024

2027

Érintettek

11.600 vállalat

49.000 vállalat

n/a

Hatály

Vállalati politika, eredmények, kockázatok és KPI-ok az alábbi területeken:
– Környezetvédelem (EU Taxonómia rendelettel összhangban)
– Társadalmi felelősségvállalás
– Emberi jogok
– Antikorrupció
– Diverzitás

Eu Taxonómia és a Sustainable Finance Disclosure Regulation-nal összhangban készített jelentés, az ún. kettős lényegesség (materiality) koncepcióval:
– A vállalatra ható fenntarthatósági kockázatok
– A vállalat hatása a társadalomra és a környezetre

Célok és folyamatok mellett szükséges társadalmi, emberi és szellemi tőkével kapcsolatos információk megosztása

Tanúsítás

Nem kötelező

Kötelező 3 fél által

Tervezetten szükséges

Jelentés helye, formája

Éves jelentésben, online (pdf)

Management jelentésben, elektronikusan (XHTML)

Egyéb

Specifikus szabvány segíti a jelentés elkészítését, elérhető tervezetten 2022 őszétől, elsőt 2023-ra vonatkozóan

Specifikus szabvány segíti a jelentés elkészítését, elsőt 2026-ra vonatkozóan, elérhető tervezetten 2023.10.31-ig

Környezetvédelem kapcsán érintett témák:
– éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás;
–  vízi és tengeri erőforrások;
– erőforrások felhasználása és a körforgásos gazdaság;
– (környezet)szennyezés;
–  biológiai sokféleség és az ökoszisztémák

Táblázat: NFRD és CSRD összehasonlítása

Riesz Lóránt

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.