Friss hírek, blogbejegyzések

Főoldal Friss hírek, blogbejegyzések

Mit csinálunk? – Zöldülő logisztikai ágazat a ZeroKarbonnal

A ZeroKarbon csapata 2022. március 22-én a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság felkérésre adott iránymutatást egy webinar formájában arra vonatkozóan, hogy miként lehet felkészülni egyrészről az éghajlatváltozás miatti kihívásokra, másrészről ezzel párhuzamosan az egyre inkább szigorodó fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségekre.

Koncz Angéla, a ZeroKarbon vezetője átfogó betekintést adott arról, hogy milyen globális céloknak kell megfelelnünk és ezek mögött mi a tudományos háttér. Az előadás során a résztvevők szavazáson is részt vettek, ahol arra voksolhattak, hogy vajon mennyire kellene csökkenteni 2030-ra a globális üvegházgázok kibocsátását, illetve hogy mennyi időre elég a fennmaradó kibocsátási „költségvetésünk”.  A jelenlévők felkészültnek bizonyultak, mert mindkét kérdést több mint 50%-ban helyesen válaszolták meg. Angéla kitért továbbá arra is, hogy milyen követelményeket támaszt a 2021 októberében elindult Nettó-Zeró Szabvány, így egyebek között a gyors és mélyreható kibocsátáscsökkentésre, a rövid és hosszú távú célok kitűzésének és megvalósításának, valamint az értékláncon keresztüli kibocsátás mérséklésének ismérveire.

Riesz Lóránt fenntarthatósági szakértő összefoglalta a résztvevőknek, hogy milyen főbb lépésekből áll a karbonlábnyomszámítás és hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban, szó volt a tevékenységek meghatározásáról, a rendszerhatárok feltérképezéséről, az adatgyűjtés és számításról, továbbá rávilágított arra, hogy miért különösen érintett szektor a logisztika és a beszerzés, ha éghajlatváltozásról, illetve mitigációról beszélünk. 

Kronstein Bálint fenntarthatósági szakértő prezentációjában azt taglalta, hogyan tudják a logisztikai szereplők a kibocsátásaikat csökkenteni, milyen területeken lehet alapvetően eredményeket elérni figyelembe véve az iparági sajátosságokat és kitért olyan keretrendszerekre is mint a GLEC és a Lean and Green.

A párbeszéd a jövőben folytatódik, közösen fogunk azon dolgozni, hogy minden szereplő hatékonyan fel tudjon készülni az éghajlatváltozásra.

Riesz Lóránt

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.