Friss hírek, blogbejegyzések

Főoldal Friss hírek, blogbejegyzések

Mit csinálunk? – Részt vettünk a biodiverzitáshoz  és a szemléletformáláshoz kapcsolódó konferenciákon

Az elmúlt hetekben két konferencián is részt vettünk; „Az európai zöld megállapodás és a biodiverzitás” műhelykonferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége szervezte, emellett a Fenntarthatósági témahét keretében rendezte meg a Környezetvédelmi Szolgálatók és Gyártók Szövetsége a II. Szemléletformálási konferenciáját.

Az európai zöld megállapodás nagyszabású célkitűzései bizakodásra adnak okot karbonmegkötés szempontjából is, különösen az, hogy 3 milliárd új fa ültetését / telepítését tartalmazza az ökológiai elvek teljes körű tiszteletben tartásával, miközben az Unió szárazföldi területének legalább 30 %-át védelemben kell részesíteni, és szigorú védelmet kell biztosítani az uniós védett területek legalább 1/3-án, ezen belül valamennyi meglévő természetes és öreg erdőnek. 

A ZeroKarbonnál mi a druckeri szemléletben gondolkodunk, miszerint azt lehet menedzselni, amit mérni is tudunk; ezért is különösen fontos a karbonlábnyom ismerete; hisz ezáltal beazonosíthatóvá válnak a legnagyobb kibocsátási források. Ezek ismeretében az első és legfontosabb lépés a kibocsátás csökkentése, elkerülése; ez a szemlélet jelent meg Gyulai Iván előadásában is („A biodiverzitás megőrzéséhez nem pénz kell, hanem a környezetet érő terheléseket kell csökkenteni – ez kevesebb materiális fogyasztás”), amelyet különösen pozitívan fogadtak a résztvevők.

A Szemléletformálási konferencián a pszichológia, viselkedéstudomány kapcsolódó témái mellett a szakképzés, oktatás kérdéseivel és jó gyakorlatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Kifejezetten érdekes volt a viselkedéstervezéssel kapcsolatos előadás, ami jól kapcsolódik a ZeroKarbon tevékenységéhez is; hiszen eszerint egy viselkedés létrejöttéhez három dolog szükséges: a motiváció, a képesség és egy indító inger. A karbonlábnyomszámítás lehet az az esemény, ami elindítja a vállalati változásokat, hiszen a legnagyobb kibocsátók azonosítása nem csak motiváló hatású, hanem képessé tesz a valódi változásra és ezáltal elindítja az alacsonyabb kibocsátással járó viselkedést, folyamatokat.

Németh Eszter

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.