Friss hírek, blogbejegyzések

Főoldal Friss hírek, blogbejegyzések

Mit csinálunk? – A hazai KKV szektor fenntarthatósági felmérése az IFKA-val közösen

A ZeroKarbon az IFKA-val közösen készített egy felmérést, amely a hazai KKV-k fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodását vizsgálta. (A felmérés nyitórendezvénye webinár formában a KKV-kat érintő, a fenntarthatósághoz kapcsolódó trendeket és lehetőségeket tárgyalta.) A kérdőívet több mint 100 vállalkozás töltötte ki, a beérkezett válaszok alapján elkészült egy összefoglaló elemzés.

A kérdőívet nagyrészt mikro és kisvállalkozások töltötték ki. 

Miközben a válaszadók

  • 83%-a szerint a klímaváltozás hatással van a vállalkozás működésére 
  • 47%-a szerint ki vannak téve a klímaváltozással kapcsolatos szabályozási/szakpolitikai kockázatoknak, 
  • 30%-a tapasztalta már, hogy közvetetten érintettje lehet az uniós Taxonómiának

csak a vállalatok egyharmada rendelkezik fenntarthatósági stratégiával. 

Megkértük a válaszadókat, hogy amennyiben ismernek példaértékű vállalkozást, nevezzék meg. A hazai vállalkozások közül felmerült a MOL, HELL (alumínium doboz hulladék újrahasznosítása kapcsán), a Mannaszappan és a Profikomp is. A külföldi cégek között követendő példaként megjelent a Tesla. Inc., és német vállalkozások (pl. Robert Bosch GmbH, Audi AG, Penny Market, Lidl, Continental AG, Mercedes-Benz).

A vállalkozások karbonlábnyoma kifejezetten foglalkoztatja a válaszadókat, hiszen volt, aki már számszerűsítve is ismeri, 12% megbecsülte és több mint kétharmaduk nem tudja a karbonlábnyomát, de hajlandóságot mutat, hogy megismerje annak mértékét. 

A vállalkozások felének stratégiai céljai között szerepel a karbonlábnyomuk csökkentése, amelyből egyharmaduk akcióterveket és intézkedéseket is megfogalmaz a környezetre gyakorolt hatás mértékének csökkentése érdekében, míg a vállalatok kétharmada csak az elérni kívánt célokat határozza meg. A legnagyobb akadálynak a karbonlábnyom-számítás és csökkentés kapcsán a pénzügyi forrásokat és a szakértelem, ismeretek hiányát jelölték meg a legtöbben, ezzel párhuzamosan a legnagyobb ösztönzőnek a pénzügyi támogatásokat, jó gyakorlatok megismerését és a jogszabályi kereteket tartják. 

A környezetvédelem érdekében elsősorban

  • energiahatékonysági (ingatlanok energetikai korszerűsítése, hőszigetelése, napelemek, gépek korszerűsítése, LED izzók)
  • hulladékkezelési (szelektív hulladékgyűjtés, hulladékcsökkentés)
  • kibocsátáscsökkentési (elektromos autók vásárlása, az autóflotta lecserélése kevésbé szennyezőre)

beruházásokat valósítanak meg a vállalkozások.

Németh Eszter

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.