Friss hírek, blogbejegyzések

Főoldal Friss hírek, blogbejegyzések

Mit csinálunk? – Webinar beszámoló

2022. március 9-én került sor az IFKA-val közösen megrendezett, a hazai KKV-k fenntarthatósággal kapcsolatos gondolkodását vizsgáló felmérés nyitórendezvényére. Az eseményen készült felvétel megtekinthető ezen a linken.

A webinár a KKV-kat érintő, a fenntarthatósághoz kapcsolódó trendeket és lehetőségeket tárgyalta. Köszönjük előadóinknak a színvonalas közreműködést – Huszár András a Green Policy Center igazgatójának, Erdei Balázs a Future Now partnerének, Dr. Grasselli Norbert a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, valamint Kronstein Bálint a ZeroKarbon fenntarthatósági elemzőjének – akik ismertették a már meglévő és/vagy szervezés alatt álló lehetőségeket, melyek célja hogy elősegítsék a hazai KKV szektor fenntarthatóbbá válását.

Az esemény köszöntőjében Zentkó László, a PANNON Pro Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia és már most cselekednie, például a saját karbonlábnyomának csökkentésében. A tervezhető és nyomonkövethető csökkentés érdekében érdemes először az egy évre vetített karbonlábnyom számítást elkészíttetni. Ez szolgálja a csökkentési tervek alapját. A számítások évenkénti elvégzésével így visszamérhető a relatív és abszolút csökkentés is.A transzparens felelősségvállalás fontosságát népszerűsítve a PANNON Pro 2022 Q3-ban publikálni fogja saját eredményeit és stratégiáját, melyet a ZeroKarbon csapata készít. –.

Gaál-Csoma Enikő, az IFKA Zöld Nemzeti Bajnokok Programjának szakmai vezetője köszöntőjében kiemelte a magyar KKV-k versenyképességi fejlesztésének fontosságát, különböző gazdaságfejlesztési programok megvalósításán keresztül. Elmondta, hogy a felmérés eredményét a Zöld Nemzeti Bajnokok program továbbfejlesztésére kívánják felhasználni annak érdekében, hogy az még hatékonyabban tudja segíteni a vállalkozások fejlődését. A programhoz való csatlakozás egyik fontos feltétele, hogy ne csak a vállalkozás által fejlesztett termék, vagy nyújtott szolgáltatás legyen fenntartható, karbon-és környezettudatos, hanem maga a vállalkozás is. Ennek érdekében a jövőben a felmérés eredményére támaszkodva további alprogramok indítását is célként tűzték ki maguk elé.

Huszár András, Green Policy Center,  végigvezette a hallgatóságot a klímaváltozáshoz köthető jelenlegi problémákon, amik elsősorban ahhoz köthetőek, hogy számos téren túllépünk az ökológiai plafonon és alulteljesítünk a társadalmi alapokon. Üdvözli a 2050-es karbonsemlegességi célokat, de hangsúlyozta, hogy az 1990-es év óta az idő több mint fele már eltelt, de a zöld átállás megvalósításának még legalább a ⅔-a előttünk áll. Ahhoz, hogy valóban elérje Magyarország és a világ a karbonsemlegességet, a célokat most el kell kezdeni megvalósítani.

Erdei Balázs a vállalkozások jövőtállóságáról beszélt. A Future Now véleménye szerint ez három pilléren alapszik: a digitális átálláson, az innovációs megoldások gyakorlati beépítésén, valamint a fenntarthatósági céloknak való megfelelésen. E pillérek megvalósítása természetesen nagy tehernek tűnhet, azonban a későbbiekben mind környezeti, mind gazdasági, mind pedig társadalmi szempontból kifizetődnek a vállalkozások számára. A zöld átállás egy lehetőség, amit komolyan kell venni. Máshogy nem is érdemes.

Dr. Grasselli Norbert ismertette a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységét, többek közt a körforgásos gazdaság és környezetiéletciklus-elemzés (LCA) figyelembevételét a kutatásaik során – melyet konkrét technológiai innovációjukat, a törött napelemekből való lítium kinyerését és annak új termékekben való újrafelhasználását bemutatva szemléltetett. Mind a karbonlábnyom számítás, mind az LCA elemzés objektív módszerek, mely szolgáltatásokat a Bay Zoltán kutatóközpont is nyújt. Az ezzel a klímatudatosság útjára lépő cégek pedig hatékonyabban szólíthatják meg az egyre nagyobb teret hódító fenntartható termékeket kereső vásárlókat.

A sort csapatunk munkatársa Kronstein Bálint zárta, aki ismertette a hallgatósággal a ZeroKarbon szolgáltatásait, illetve a karbonsemlegesség fontosságát. Mindemellett Bálint előadásában bemutatta a fenntarthatóság útjára lépő KKV-k számára jelenleg létező nemzetközi támogatói rendszereket, a napjainkban irányadó trendeket és tendenciákat: az oktatási (pl.: a Bay Zoltán kutatóközpont és a Budapest Institute of Banking által közösen kidolgozott online tananyag), tudásmegosztási (pl.: a Carbon Trust által életre hívott The Journey to Net Zero) és támogatói ökoszisztémákat (pl.: az SME Climate Hub platform), lehetőségeket. Emellett előadása részleteiben kitért a nemzetközi és hazai lehetőségek kategóriáinak bemutatására, szóba kerültek a tudás- és jó gyakorlat megosztó platformok, a fenntarthatósággal kapcsolatos ökoszisztéma-szintű szerveződések, a karbonsemlegesség vonatkozásában elengedhetetlenül fontos célkitűzések, illetve cselekvés, valamint a kibocsátások ellentételezése az átmeneti időszakban A pusztán ellentételezésen alapuló stratégiák nem lesznek elegendőek, kulcsfontosságú a valós, saját kibocsátás csökkentése is.

Az előadások után kötetlen beszélgetés alakult ki. Valóban visszafordíthatatlan a  klímaváltozás? Elég a karbonsemlegesség? Vagy már a karbonnegativitást kellene célul kitűzni? Többnyire optimista nézőpontot osztva arra jutottunk, hogy azonnali és számottevő cselekvés mellett van esély a féken tartásra, de minél tovább késlekedünk, a klímaváltozás okozta környezeti, társadalmi és biztonsági válság megoldása annál drágább, nehezebb és összetettebb lesz. Törekedjünk mint minimum, a saját karbonsemlegességünk elérésére.

Ezért invitáljuk Önt, a KKV szektor szereplőjét, hogy a felméréshez készült kérdőív kitöltésével legyen segítségünkre. Szeretnénk megismerni a fenntarthatóságra, karbonsemlegességre irányuló törekvéseiket, kihívásaikat, jó gyakorlataikat annak érdekében, hogy hatékony szakmai támogatást nyújthassunk az Önök számára. Gazdasági ösztönzőként azok a kitöltők, akik szeretnék igénybe venni a ZeroKarbon karbonlábnyom-számítás szolgáltatását, és 2022. május 31-ig megrendelik azt, 25% kedvezményt kapnak a szolgáltatás árából (részletek: https://zerokarbon.hu/).

Kronstein Bálint

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.