Fenntartható energia programjaink

Főoldal Fenntartható energia programjaink

A karbonlábnyom csökkentésének egyik leghatékonyabb eszköze az energiahatékonyság-növelés. Ezt többek között a tüzelőanyag felhasználást csökkentve, korszerű hőszigeteléssel vagy az elavult tüzelőberendezések korszerűbbre történő cseréjével lehet elérni. A fenntartható energia projekteknek köszönhetően az energiafelhasználás és ezzel a káros anyagok (ÜHG) kibocsátása is nagymértékben csökken.

Azt az energiát, amit feltétlenül elő kell állítani, lehetőség szerint megújuló energiaforrásokból lehet fenntartható módon biztosítani. Megújuló energiaforrás a napenergia, a geotermia, a szélenergia és a bioenergia. Amíg egyes projektek naperőművek létesítését támogatják, mások háztartási méretben biztosítanak elektromos áramot (napelem) vagy melegvizet (napkollektor).
A geotermikus energia használatával szintén jelentősen csökkenthető a fosszilis tüzelőanyag felhasználás. Ez történhet kisebb méretben és erőművi szinten is, de a projektek jellemzően nagyobb méretben valósulnak meg, csak úgy, ahogyan szélerőművek telepítése is.
Vannak olyan projektek is, amelyek háztartási méretben, biogáz termelő egységek biztosításával képesek arra, hogy jelentős mennyiségű tűzifa és fosszilis tüzelőanyag felhasználást váltanak ki és egyúttal környezetbarát módon kezeljék az állattartásból származó trágyát, vagy egyéb, biológiailag lebomló hulladékokat. Egyes projektek a hulladéklerakókon keletkező depóniagáz gyűjtését és hasznosítását támogatják, így előzve meg a kedvezőtlen kibocsátásokat.

További programjaink

Fenntartható társadalom

Társadalmunk egészségét és fenntarthatóságát a javakhoz való egyenlő hozzáférés alapozza meg. Ezek a projektek elsősorban a szegénységgel összefüggő problémákat célozzák.

Természeti környezet

A biológiai sokféleség fenntartása mindannyiunk közös érdeke. Természetes élőhelyek fenntartásával és helyreállításával kívánjuk elérni az ökoszisztéma szolgáltatások magas szintű fenntartását.

icon-2
Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebb információért olvassa el az Adatvédelmi Tájékoztatót.